Boost je zelfvertrouwen

Boost je zelfvertrouwen

Je kent ze wel. Van die zelfzekere types die overal mee wegkomen. Die je compleet negeren omdat ze denken dat ze veel beter zijn dan jij. En die bovendien iedereen om hun vinger draaien. Toch? Fout. Stop.

Wanneer je zo’n gedachte bij jezelf opmerkt, probeer dan toe te geven dat je jaloers bent. En denk even na waarom. Is ze knapper, socialer of slimmer dan jij? Dan is de kans groot dat jij jezelf niet knap, sociaal of slim genoeg vindt. En dat je jezelf om die reden geregeld de grond in boort. Gelukkig kun je daar verandering in brengen. En wel zo:

1. Maak een lijstje van je sterke punten en speel die uit

Door je sterke punten in de verf te zetten, val je op een positieve manier op en krijg je nu en dan een compliment. Daar heb je meer aan dan in te zitten met je zwakkere kantjes.

2. Schrijf complimenten op en lees ze soms eens door

Zelfstoef stinkt niet altijd. Je mag jezelf best een schouderklopje geven. Begin met complimenten toelaten: lach ze niet weg, bedank en onthoud ze.

3. Werk aan je minpuntjes

Het is niet omdat je je sterke punten uitspeelt dat je niet moet werken aan dingen die je minder goed kan. Door stapje voor stapje iets te leren en te geloven dat je kunt verbeteren, krijg je net zo goed meer zelfvertrouwen.

4. Vergelijk niet

Ik zei het al in  mijn blogpost over positief denken : jezelf vergelijken met anderen heeft geen zin. Concentreer je op wat je beter kunt dan vroeger in plaats van op wat je minder goed kunt dan iemand anders.

5. Merk het kritische stemmetje op en negeer het

Je bent je eigen ergste vijand. Als je zelf niet gelooft dat je iets zult kunnen, zal het ook niet lukken. Merk je dat je jezelf afbreekt? Leg de zelfkritiek dan naast je neer. Concentreer je op wat je al bereikt hebt en probeer verder.

6. Het leven is niet zwart-wit

Er zal altijd iemand beter zijn dan jij. Maar dat betekent niet dat jij ergens slecht in bent. Grijs is ook ok!

7. Recht je rug

Deze dooddoener heb je ongetwijfeld al vaak gehoord. Maar het klopt. Als je je rug recht en je kin omhoog houdt, voel je je automatisch trotser en zelfzekerder.

8. Vergeef jezelf

Heb je het verknoeid? Dan kun je eruit leren. Trek conclusies en ga verder. Ergens over blijven tobben, heeft geen enkele zin. Leer uit je fout en geloof dat je het volgende keer beter zult doen.

9. Wees blij met wie je bent

Als jij al niet blij bent met wie je bent, zal iemand anders dat ook niet zijn. Geloof dat je de moeite waard bent en vergeef jezelf je minder goede eigenschappen. Niemand is perfect, dus waarom zou jij dat moeten zijn?

Onthoud tenslotte nog dit: iedereen heeft twijfels. Ook die zogenaamde trut. Geef haar gerust een complimentje over hetgeen waar ze goed in is en probeer haar als voorbeeld te zien. Je zult zien dat je daar gelukkiger van wordt dan wanneer je haar als vijand ziet. Succes!