Hij is dolverliefd, jij niet: wat nu?

Hij is dolverliefd, jij niet: wat nu?

Ik kreeg deze week een mailtje van een gestreste lezer. Zij vertelde het volgende en vroeg raad.

Beste Dating Dokter

Ik heb enkele weken geleden een leuke man ontmoet die mij ongelooflijk vindt. Hij belt elke dag, hij stelt voor om dingen samen te doen, hij deelt zijn gevoelens met me en spreekt over een toekomst samen. Ik heb hem ook erg graag. Na een aantal mislukte dates en korte relaties is hij het tegenovergestelde van wat ik gewoon ben. Ik voel dat deze relatie zou kunnen uitgroeien tot iets moois en van lange duur. Hij is halsoverkop verliefd en toont dit elke dag opnieuw. Ik heb hem gezegd dat ik hem erg graag heb en waardeer hoe goed hij me behandelt. We hebben dezelfde interesses en komen gewoon heel goed overeen. Mijn probleem is dat ik wat meer tijd nodig heb en dat mijn gevoel moet groeien. Hoe kan ik hem duidelijk maken dat ik niet zo heftig in love ben als hij, zonder hem een slecht gevoel te geven of hem weg te duwen?

Dank je voor je advies,

L.

Hallo L.,

Het zou veel makkelijker geweest zijn mocht jij diegene zijn die over the top in love is, niet? Als je dolverliefd bent, leef je op een roze wolk en zie je de ander zijn fouten niet. Je stopt met kritisch denken.

In jouw geval is hij diegene die in een roes leeft. Hij denkt dat jij Wonder Woman bent. Wonder Woman heeft geen fouten en is simpelweg perfect. Mocht je dan toch enkele minpuntjes hebben: "Who cares," denkt hij, "ze is met mij." Hij is overmand door passie en kan niet helder denken.

Waar zitten de valkuilen van overdreven passioneel verliefd zijn? Ik leg even uit.

1. Liefde maakt blind

Het is een oeroud cliché, maar jammer genoeg de waarheid. Als je zo verliefd bent dat je iemand idealiseert, ben je slecht bezig. Je geliefde is de perfectie zelve en kan niks fouts doen in jouw ogen. Het gevaar? Je bent blind voor de realiteit en heel toegankelijk om gekwetst te worden.

2. Passie kan verstikkend werken

Passie voelt ongelooflijk, maar kan verstikkend werken als de ander niet hetzelfde voelt. De man die je 4 keer per dag belt, die je elke week bloemen koopt of die praat over trouwen na een maand is fantastisch, tenminste: als jij hetzelfde voelt. Als de man te snel gaat op emotioneel vlak, zal de vrouw hem minder respecteren en zich wegtrekken. Andersom ook trouwens. Het is nooit een goed idee om op date 2 al over trouwen te beginnen en op date 4 over de namen van jullie kinderen. Relax, alles op het gemak.

Dus wat kan jij doen, L.? De volgende keer dat jullie een gezellige avond hebben en hij zegt dat hij je graag ziet, vertel hem de waarheid op een rustige manier. “Ik heb je erg graag. We hebben dezelfde interesses, we hebben veel plezier samen, de seks is super en ik voel echt dat jij me waardeert. Ik ben echter momenteel nog niet zo zwaar verliefd als jij. Ik wil je geen slecht gevoel geven. Ik denk gewoon dat we meer kans op slagen hebben als we niet te hard van stapel lopen. We hebben nog een heel leven samen, waarom nu rushen?”

Een man die je echt graag ziet, zal alles doen om je gelukkig te maken. Hij zal zeggen dat jij het tempo mag bepalen. Maar … wees niet verbaasd als hij na een tijdje weer overdrijft. Hij is gewoon dolverliefd en kan je hem dit kwalijk nemen? Ik hoor zo veel verhalen van mannen of vrouwen die opeens verdwijnen en de andere verdwaasd en triest achterlaten, dat dit eigenlijk een heel positief verhaal is. Een verhaal van een man die zich durft smijten en toegewijd is aan je en jij die het geduld hebt om hem een kans te geven. Dank je om dit te delen!

Dating Dokter