Liefdesverdriet?

Liefdesverdriet?

Een break-up of scheiding is een van de pijnlijkste momenten die je kan meemaken. Je voelt je afgewezen en het lijkt alsof je niet goed genoeg bent. Je raakt jezelf even kwijt en kan eigenlijk niet goed geloven dat dit echt gebeurt. Je zou niks liever willen dan dat het weer goed komt tussen jullie. “Als we erover praten, komt het wel goed. Als ik meer mijn best doe, komt het wel goed. Als de seks verbetert, komt het wel goed.” Het liefst wil je aan zijn deur staan om alles uit te praten, je stuurt cadeautjes, je gaat op je knieën. Er is echter maar 1 ding dat jou kan helpen om de breuk te verwerken: stop elk contact met je ex!

Dit advies ga je niet graag horen, beste lezer, I know. Er is toch altijd wel een reden om in contact te blijven? Je moet elkaars spullen nog terugbrengen, je hebt nog een gepland event samen, je had beloofd om met kerst langs te gaan bij zijn familie, jullie zijn nog bevriend op social media, … Je maakt jezelf wijs dat je uit elkaar bent, maar toch vrienden kan blijven. Niet de eerste maanden, nee … De enige omstandigheid waarin je contact moet hebben, is als er kinderen zijn. En dan nog houd je het best zo 'zakelijk' mogelijk.

Waarom is die verbreking noodzakelijk? Ik licht even toe.

1. Genezing

Een relatie beëindigen is pijnlijk, maar de pijn is niet voor eeuwig. Je zal kwaad worden, triest zijn, het niet kunnen geloven. Een break-up is een rollercoaster aan emoties. Ooit komt het moment dat je de breuk zal aanvaarden en dan begint je verwerkingsproces. Zolang je in contact blijft met je ex, hang je vast aan het verleden en kan je niet vooruit. Gun jezelf de tijd om te rouwen.

2. Nieuwe energie

When one door closes, somewhere another one opens. Het lijkt misschien niet zo, maar op termijn komen er nieuwe ervaringen en mensen in je leven. Zolang je bezig bent met je ex of contact blijft hebben, blijft je focus op hem gericht. Zo blokkeer je nieuwe energie.

3. Fantasiewereld

Het is voorbij, over, kapot. Je zou echter het liefst weer samenzijn. Je begint te fantaseren over alles wat goed was tussen jullie, over alles wat goed was aan hem. Je leeft in een fantasiewereld. Zolang je contact houdt, blijf je in die fantasie en hoop verder leven. Niet elk sprookje heeft een happy end. Daarom is het beter om een tijd geen contact te hebben, ook niet op social media.

4. Fouten

Het einde van een relatie zou een kans voor persoonlijke groei moeten zijn. Zolang je in de relatie of aan de ex blijft vasthangen, ben je niet bezig met je eigen leven. Je gaat niet vooruit. Je denkt alleen maar aan wat je fout hebt gedaan en hoe je dit kan goedmaken. Je leeft in spijt en blijft daardoor stilstaan. Dat is jammer, want jij hebt recht op een nieuw leven met nieuwe kansen.

Break-ups doen pijn, maar op een dag komt er een moment dat je denkt: Ik ben erover. Time to move on.