Lissabon verovert je hart in een handomdraai

Lissabon verovert je hart in een handomdraai

Cultuur, natuur, shopkuur of eetschuur, je vindt het allemaal in Lissabon!

Cultuur

Voor cultuur voor prinsessen moet je in Lissabon zijn. In Belém vind je het Museu Nacional dos Coches. Dat ligt op twee locaties: in het oude gebouw vind je een grote zaal met plafondschildering en een aantal koetsen. In het moderne, pas vernieuwde gebouw iets verderop, bezoek je de rest van de indrukwekkende collectie die je doet wensen dat je Assepoester was. Leuk detail: vlakbij het oude gebouw vind je de bakkerij van Pastéis de Belém, de lekkerste pastéis van Lissabon!

Meer van dat? Ga dan naar het sprookjeskasteel van Sintra. Het is maar een half uurtje treinen van Lissabon. Het Palace of Pena is een sprookjeskasteel zonder gelijke. Mij deed het vooral denken aan het kasteel van Alladin. Achter de heerlijk bombastische buitenkant gaat echter een typisch kasteel met prachtige details schuil. Je kunt Sinta op een goede halve dag bezoeken als je enkel dit kasteel aandoet. Ga nadien in het centrum zeker queijadas eten, de specialiteit van Sintra. Deze taartjes zijn bíjna zo lekker als de pastéis.

De cultuur van Lissabon opsnuiven doe je dan weer in Alfama. De middeleeuwse kronkelstraatjes rond het Castelo Sao Jorge waren mijn favoriete plaatsjes in de stad. Onder andere aan de Igreja de Sao Miguel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Shopkuur

De Bairro Alto is de hippe buurt: shoppen overdag, eten, drinken en feesten ’s nachts.

Aan de Praça do Príncipe Real n° 26 vind je Embaixada, een hippe shopping mall in een statisch 19de eeuws nieuw-Arabisch paleis. Alleen al voor de trappen en vloeren moet je hier binnen gaan, maar de winkels van nationale merken moet je ook zeker gezien hebben. Van babykleertjes tot organische cosmetica, handgemaakte juwelen en Portugese designsjaals, elke winkel is een pareltje. Iets kleins eten en drinken kan van 12 tot 12, shoppen kan tot 20u.

In de Rua Dom Pedro V vlakbij, vind je Fabrico Infinito, een concept store met kleren voor vrouwen en kindjes en interieurspullen. Kuier rustig deze hippe straat door, want je komt de ene leuke winkel na de andere tegen.

Sardines shoppen is dan weer totaal iets anders. Wil je alles weten over hoe deze visjes gevangen en verwerkt worden, dan moet je naar de Conserveira de Lisboa. Ook als je geen fan bent van sardines, zijn de rijen blikjes aan de muur leuk om te zien!

Eetschuur

In de Bairro Alto eet je heel lekker in de Cheia de Graça (Rua da Atalaia, 75) en de Bota Alta (Travessa da Queimada 37, vraag naar de specialiteit van het huis met kabeljauw). In Afalma moet je zeker sardientjes op de barbecue proeven bij Pateo 13 (Calçadinha Santo Estêvão 13). Vanaf 23u kun je vlakbij in de Mesa De Frades (R. dos Remédios 139) gaan luisteren naar Fado bij een drankje.

Iets duurder en exclusiever eten kan bij Largo, bekend om zijn 30 meter lange muur met aquaria. Voor een snelle, maar lekkere hap kun je ’s middags terecht bij de Mercado da Ribeira, vlakbij de Praça do Comércio.

In Chiado moet je bij Tágide Wine and Tapas bar zijn. Dit is de bar die bij het gelijknamige en dure restaurant Tágide hoort, maar je kunt er voor een redelijke prijs lunchen.

Natuur

Het Océanario de Lisboa is een van de grootste aquaria ter wereld en echt de moeite om te zien. Haaien en roggen, pinguins en zeepaardjes zwemmen hier vrolijk rond. Toch herinnert elke plaat met uitleg je eraan hoe kwetsbaar de zee en vissen zijn. Ik ging hier met een dubbel gevoel buiten, maar ben ergens wel blij dat er zo wordt gewezen op de vergankelijkheid van de natuur.

Veel reisplezier!