Nee leren zeggen in 7 stappen

Nee leren zeggen in 7 stappen

Geen nee kunnen zeggen kan knap vervelend zijn. Voor je het weet, marcheert iedereen over je heen en word je voor elke mogelijke kar gespannen. Mag dat wel eens gedaan zijn? Met deze tips leer je nee zeggen als een baas.

1. Weet waarom je nee zegt

Als je niet goed weet waarom je nee zegt, kom je niet zelfzeker over. En een onzelfzekere nee is bijna een ja. Daar maken mensen gemakkelijk gebruik van om je om te praten. Weet dus goed wat je wilt en kom daar ook voor uit.

2. Zeg nee tegen de vraag, niet tegen de persoon

Als iemand je genoeg vertrouwt om je hulp te vragen, is dat een compliment. Daar kun je die persoon voor bedanken. Als je bovendien duidelijk maakt dat je de persoon in kwestie respecteert, maak je duidelijk dat je hem niet afwijst, maar enkel zijn vraag. 

3. Geef uitleg

Zeg eerlijk waarom je nee zegt. De details doen er daarbij niet toe, de reden wel. Als je daar zeker van bent, kan niemand er iets tegen inbrengen. 

4. Begin klein en oefen

Als je eerst nee leert zeggen tegen kleine dingen als een opdringerige verkoper, zal je daarna ook gemakkelijker nee kunnen zeggen tegen mensen die dichter bij je staan of die je een grotere gunst vragen. 

5. Wees bereid om iets te missen

Fear of missing out is niet voor niks een begrip. We zijn allemaal wel eens bang om iets te missen, maar als je enkel op basis van die angst beslissingen neemt, kun je niet gelukkig worden. Misschien helpt het om te beseffen dat je jezelf de kans geeft om iets te doen waar je echt zin in hebt door nee te zeggen op een voorstel van iemand anders? 

6. Wees moedig

Persoonlijk vind ik het idee dat ik mensen teleurstel het moeilijkst aan nee zeggen. Ben je net als ik bang dat mensen slecht over je zullen spreken of dat je een slechte vriendin, dochter, lief of moeder bent omdat je nee zegt? Dan moet je moedig zijn. Onlangs raadde iemand me aan om me op zo’n momenten te bedenken dat er altijd wel iemand boos op je is en je nooit voor iedereen goed kunt doen. Dat helpt echt!

7. Zet kleine stapjes

Verwacht niet dat het allemaal opeens gemakkelijk zal gaan. Dat zal het heel zeker niet. Maar met kleine stapjes kom je er ook en daar mag je jezelf ook mee feliciteren. Want wie het kleine niet eert...