Dit zijn de leukste koffiebars in Leuven

Zelfs de beste Shopping Queen heeft zo nu en dan nood aan een welverdiende pauze. Gelukkig zijn er in Leuven voldoende koffiebars om je van een hoognodige cafeïne-shot te voorzien. Maar welke zijn nu echt heel leuk? Dit zijn alvast enkele koffiebars in verschillende buurten van de stad, die je echt niet mag missen.

Koffie en Staal

Koffie en Staal Leuven

Koffie en Staal is het geslaagde huwelijk tussen twee jonge Leuvenaars en hun passie voor koffie enerzijds en meubels en juwelen anderzijds. 

Ze bieden koffie aan van bonen van Mok, ook een Leuvenaar, dus 'support your local hero/entrepreneur' gaat er zeker op. Op de kaart vind je koffie, waaronder een bijzonder biologische granenkoffie, thee en huisgemaakte limonades. Werp ook zeker een blik in de toonbank en laat je verleiden tot een stukje versgebakken taart.

Koffie en Staal is ingericht met zelfgemaakte meubels die je bovendien kan kopen. Zo zit je er aan tafels bestaande uit een strak stalen frame onder een prachtig houten blad waarvan je echt ziet dat het van een boom komt. Ook worden er juwelen tentoongesteld die je tegen een fijne prijs mee naar huis kan nemen.

Deze koffiebar ligt niet in de drukste straten van het centrum. Je moet dus een beetje moeite doen om er te geraken, maar die is het ruimschoots waard! Loop via de Vismarkt door de Mechelsestraat, een straat waar je heel veel leuke, kleine winkels vindt met een origineel aanbod. Absoluut geen straf om deze mini-omweg te maken voor een lekkere koffie.

Koffie en Staal, Mechelsestraat 140A. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 10u00 tot 18u00.

Cappuccino € 2,80 / stuk versgebakken taart € 3,50 / homemade limonade € 3,00.

Bar Berlin

Bar Berlin Leuven

Geopend in de zomer van 2016 en een echte aanrader! Een toog gemaakt van spaanplaat, een grote wereldkaart op de muur en een chesterfield om heerlijk in neer te ploffen: bij Bar Berlin kan je moeiteloos uren vertoeven. Met iced coffee, verse panini's en heerlijke cappuccino op de menukaart is het sowieso smullen geblazen.

Bar Berlin ligt niet in het gangbare centrum dus je moet er even voor om. Maar juist daarom zit het hier vooral vol Leuvenaars en buurtbewoners en dat zorgt voor een fijn en gemoedelijk sfeertje.

Bar Berlin, Brusselsestraat 115. Dagelijks open op wisselende uren: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 08u00 tot 18u00, donderdag van 18u00 tot 23u00, zaterdag 10u00 tot 17u00 en zondag van 11u00 tot 17u00.

Cappuccino € 2,70 / iced coffee € 3,20 / verse panini € 4,50.

Noir Coffeebar

Noir koffiebar Leuven

Nog een gevestigde waarde in dit lijstje! Een koffiebar waar het draait om goede koffie, goed gezelschap en dito muziek. Een koffiebar die zich niet laat leiden door de opkomst van de hippe plekken in de stad, maar een gezellige plek die gewoon zijn eigen ding doet. Je kan wat lekkers krijgen bij de koffie, maar het aanbod is beperkt. Het draait hier op de eerste plaats rond koffie.

Noir Coffeebar, Naamsestraat 49. Geopend van maandag tot en met zaterdag van 09u00 tot 18u00.

Cappuccino € 2,90.

Barboek

Bar Boek Leuven

Gelegen in het oude pand van, onder Leuvenaars bekende, Dry Coppen, vind je de bijzondere koffiebar Barboek. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit meer dan een plaats voor enkel een koffie te drinken. Het is een heuse boekenwinkel met een fijn aanbod aan reisboeken en veel inspirerende verhalen, verspreid over verschillende tafels en kasten. Achterin de zaak heb je zetels om in weg te zakken met een koffie en een boek. De perfecte combinatie, toch?

Barboek, Schrijnmakersstraat 17. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 10u00 tot 18u00 en maandag van 14u00 tot 18u00.

Koffies met een smaakje € 3,00-€ 4,00.

Le Mustache

Le Mustache

De Tiensestraat heeft zich de voorbije jaren echt ontpopt tot een gezellige straat boordevol leuke en hippe adresjes. Aan het einde ervan vind je Le Mustache, een ideale plek voor een broodje of een koffie met wat lekkers bij. De supervriendelijke en altijd goedgezinde eigenaar serveert er niet alleen heerlijke cappuccino’s, maar ook speciale koffies voor zoetekauwen. 

Le Mustache, Tiensestraat 129. Openingstijden: maandag van 11u00 tot 18u00, dinsdag tot en met donderdag van 09u00 tot 18u00, vrijdag van 09u00 tot 17u00 en zaterdag van 09u00 tot 16u00. Zondag gesloten.

Sara’s

Sara's Leuven

Sara's ligt een klein beetje verstopt. In een pand waar vroeger een biercafé zat met ontelbaar veel verschillende soorten bier, kan je nu terecht voor ontbijt, brunch en lunch. De gerechten zijn lekker, vers én gezond en de koffie is afkomstig van MOK (Diestsestraat 165). De romige cappuccino's, huisgemaakte icetea, lekkere granola en rijkelijk belegde boterhammen zijn allemaal redenen om Sara’s zeker een bezoekje te brengen. Plus, het is ook gewoon een gezellige, huiselijke plek in het midden van de stad.

Sara's, Bogaardenstraat 24. Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 08u30 tot 17u00 en zaterdag van 10u30 tot 17u00. Zondag en maandag gesloten.

Bar Stan

Bar Stan Leuven

Een buurtbar in hedendaagse stijl. Zo omschrijven ze zichzelf. Je moet een kat een kat noemen: het plaatje klopt en dit concept werkt. Je kan er bijna heel de dag door terecht voor een goede koffie en stuk taart maar ook voor ontbijt, lunch, etentje of een heuse zondagse brunch. Het gemoedelijke sfeertje krijg je er gratis en voor niets bij.

Gelegen aan het 'basketbalpleintje' en daardoor steeds gevuld met jongens en meisjes uit de buurt (ook de grotere en oudere exemplaren). Van hipsters tot de opa van om de hoek die hier zijn krant komt lezen: iedereen is welkom. Als je Leuven wat kent, herken je ook meteen hoe Leuvens de bar is: de koffie is afkomstig van Mok en de thee van Onan, je zit op krukken van bij Koffie en Staal en er hangend afwisselende werken aan de muur van lokale kunstenaars.

Bar Stan, Constant Meunierstraat 2. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 08u00-00u00 en zondag van 10u00 tot 18u00. Zaterdag gesloten.

Cappuccino € 2,80 / carrot cake € 4,00.

Punto Caffè

Punto Caffé Leuven

Punto Caffè bestaat al tien jaar en mag zich volledig terecht een gevestigde waarde in het Leuvense noemen. Boven in de zaak heb je enkele zetels maar de leukste plek om neer te ploffen is eigenlijk het kleine terras voor de deur. Hier is het ook tijdens de wintermaanden heerlijk vertoeven want dan word je er warm gehouden door dekentjes en warmtelampen.

Bij Punto Caffè heb je een heel aanbod aan koffies met wat bij: van karamelsiroop en slagroom tot zelfs heuse maltesers en oreokoekjes. En onder het motto 'een gewaarschuwd vrouw is er twee waard': de grote portie is écht groot. Ook de niet-koffie drinkers komen hier aan hun trekken, want de verse smoothies zijn heerlijk. Een tip: bekijk zeker de koffie en smoothie van de dag want dan krijg je een grote portie voor de prijs van een gewone.

Punto Caffè, Vanderkelenstraat 17. Open van maandag tot en met vrijdag van 08u00 tot 18u30 en op zaterdag van 09u00 tot 18u30.

Punto Caffè, Brusselsestraat 33. Open van maandag tot en met zaterdag van 07u00 tot 19u00.

Een grote koffie van de dag of een smoothie van de dag aan € 3,50. Andere koffies tussen € 2,50 en € 5,00.

Met dank aan Lotte van scratchingmymap.